Technológia

Technológia: Az elektromosság felfedezésekor az első elem a Szén amit felhasználtak fűtőelemként. Szénszálas IZZÓK.

Ma visszatértünk  a szénhez mint fűtőelemhez, a legkorszerűbb fűtéstechnológiák mind a szén alkalmazásán alapszik.

Önszabályzós fűtőkábelek, fűtőfóliák.

Fűtőfólia ismertető, és összehasonlítása egyéb fűtésekkel

Korábbi fűtési rendszerekkel ellentétben, napjainkban egyre gyakrabban kerül előtérbe az Energia-takarékosság, gazdaságosság, kisebb helyigény és a minél nagyobb hatékonyság.

Most már, hála a fűtési rendszerekben bekövetkezett fejlődéseknek, teljesen jogosan várható el, hogy a fűtés ne csak meleget adjon, hanem egészséges is legyen. Nagyon sok ügyfelünk szeretné, ha egy nap alatt kész lenne a fűtési rendszere a lakásban.      Jó hír, a fűtőfóliával ez lehetséges. Sokan szembesültek az elmúlt években a gáz árak drasztikus emelkedésével, és ezzel egy időben a minőség romlásával.

Sokan emlékeznek még a pár évvel ez előtti esetre, hogy napokig nem volt Magyarországon gáz.                                             Rossz tapasztalata volt az embereknek a hagyományos padlófűtések esetében a szállóporral, de az infra fűtésnél nem kell ez miatt tartani, hisz nincs légmozgás. A gáz vagy más fűtésrendszer beszerelése rengeteg munka és tetemes költség, ugyanakkor az infra fólia gyorsan és egyszerűen beszerelhető (akár egy nap alatt)!

Egyenletes hő eloszlást biztosít az egész lakásban.

A beszerelési költség általában fele a más fűtési rendszerekhez képest.

A befektetett elektromos áram 99 %-a alakul át infra sugárzássá.

A fűtőfólia 2 óra leforgása alatt 81 %-ra javítja a levegőminőséget.

Igazolt antibakteriális hatás, a Koreai infravörös Szövetség által végzett tesztelés eredménye szerint a Fűtőfólia antibakteriális hatása 72,6 %-os hatékonyságú.

GYAKORI KÉRDÉSEK

Mi hatékonyabb a gázfűtés vagy az infrafűtés?

Az infrafűtés. A gázfűtésnél nagy az energia veszteség, alacsony a hatásfoka (30 %)

1 KW gázból mennyi energia lesz?

Maximum 300 w, a többi elveszik.

Hogy lehet, hogy a gázfűtésnél csak 30% energia megy a fűtésre?

A hagyományos gázfűtésnél a levegőt fűtjük. Köztudott, hogy a levegő az egyik legjobb hőszigetelő, ezért is nehéz a levegőn keresztül hőt vezetni.

A gázfűtésnél az energia a következő képen csökken:

– A gázláng felmelegíti a levegőt

– A levegő felmelegíti a hőcserélőt (fűtési melegvizet)

– A melegvizet elvezetjük a radiátorokig, majd a hőt átadja a radiátornak

– A radiátor elkezdi felmelegíteni a levegőt

A fő melegítés a infravörös fóliánál konvekcióval (hőátadással) történik?

Nem, sugárzással.

A befektetett elektromos energia hány százaléka lesz infrasugárzás?

99% , 1 % megy el a fólia fűtésére.

Mekkora feszültséget bír el a infravörös fűtőfólia?

Rövid ideig akár a 3.000 V-ot is.

Mi a fűtőfilm hatótávolsága?

5-6 méter

Az infra sugárzás káros az emberi szervezetre?                                                                                                                 NEM, ellenkezőleg, egészséges. Csökkenti a hátfájást, elősegíti a sebek gyorsabb gyógyulását. Az infrasugárzást NE keverjék össze az ultraibolya sugárzással (ami leégeti a bőrt és rákot okoz), sem a Röntgen-sugarazással, sem az atommag hasadáskor keletkező sugárzással. Teljesen más tartományba tartozik.

Az infra sugárzás hordoz hőt? Nem, energiát ad, és addig hordozza, amíg találkozik az első tárggyal.

Milyen sugárzása van a fűtőfóliának? 5-10 mikrohulláma kibocsátott sugárzás hossza. Az emberi test által kibocsátott sugárzás 9,4 Mikrohullám. Legjobb az, ha ezen a hullámhosszon kapjuk mi is a sugárzást a természetből. A fólia ezen a hullámhosszon bocsát ki infrasugarakat.

Mit hívunk fekete testnek? Az abszolút fekete test elnyeli a feléje áramló energia 100 %-át, és semmit nem ad vissza ebből. Csak elméletben létezik ilyen.

Mit hívunk egy tárgy emissziós tényezőjének? A tárgy azon tulajdonságát mutatja, hogy az abszolút fekete testhez képest milyen mértékű energiát képes kibocsátani.               A legtöbb test emissziós tényezője 0,1 és 0,99 közötti értéktartományba esik. A polírozott, fényes felületek 0.1, míg a matt oxidált felületeké lényegesen nagyobb, 0.8-0.99.

Mi a fő alkotó eleme az infravörös fűtőfilmnek? Szénszál és szénpaszta.

Miért fontos, hogy mi vezeti az elektromos áramot a fűtőfóliában? A fólia két szélén található a vezető réz és ezüst összetételből állt.

Hagyományos fűtés nagy hátránya a légmozgás, és a levegő szárítása. 

Az infrafűtésnél is van ez? Nincs. A fűtőfilm nem szárítja a levegőt, hisz nem is melegíti. Az infrasugár nem hőt szállít, hanem energiát. A port sem keveri fel, hiszen nincs légmozgás.

Milyen gyorsan melegszik fel a fűtőfólia más rendszerekhez képest? Nagyon gyorsan. Egy hagyományos rendszernek kell 24-48 óra, mire megfelelően működő állapotba kerül. A fűtőfilm 5 perc alatt eléri a maximális teljesítményét, és negyed órán belül érezhető a kellemes meleg.

Árt a fűtőfóliának a gyakori ki-be kapcsolás? Nem, más rendszerekkel ellentétben, itt nincs semmilyen mozgó alkatrész, számtalanszor ki-be kapcsolható.

Mekkora a fűtőfólia beszerelési költség? Általában más rendszerekhez képest fele annyi. Nincs kémény, víz bevezetés a rendszerbe. Rendes telepítés után szervizmentes.

Egy szoba szellőztetése után újra fel kell fűteni a helységet infra fűtés esetén?                                                    NEM. A hagyományos fűtési rendszereknél szellőztetéskor nagy a hőveszteség, hiszen a felfűtött levegőt „lecseréljük”.                Az infrafűtés esetében nincs ilyen, mivel nem a levegőt fűtöttük fel.

Mi az anion? Az anion elősegíti a sejtanyagcserét, növeli az életerőt és az étvágyat. Tisztítja a vért és nyugtatja az idegeket, ezért a levegő vitaminjának is nevezik. Vihar után, vízesésnél, fenyvesekben különösen nagy az anionok szám.

Miben nyilvánul meg az antioxidációs hatása a fűtőfóliának? A fűtőfólia anionokat hoz létre. Nagyon egészséges, ha 1000-2000 anion van cm3-nyi levegőben. Nagyvárosokban ez a szám 200 körül van. Vízesés környékén akár 10.000 anion is található 1 cm3 levegőben, ettől érzünk jóleső frissességet.

A fólia létrehoz elektromágneses szmogot? Ha az emberek sugárzásról hallanak, gyakran eszükbe jut az elektromágneses szmog. Ez akkor alakul ki, ha indukció képződik vezetékek közt, amikben elektromos áram folyik.         Sokan gondolják, hogy a 2 rézszál közt elektromos szálak futnak. Ez azonban nem így van. A hagyományos rendszertől eltérően csak két vezeték szükséges a fólia működéséhez.

Milyen tényezőktől függ a fűtőfilm felfűtési ideje? 2 tényezőn múlik: az épület hő veszteségén illetve a teljesítményen.

Milyen felületekre lehet használni a fűtőfóliát? Padlóra, mennyezetre, oldalfalra. Ha mennyezetre szerelik, előny lehet, hogy nem kell figyelni, hol vannak a bútorok. De padlófűtésként is tökéletesen működik.

A laminált parketta mennyire fogja fel a fűtőfilm sugárzását? Az emisszivitási szintje 0,85. Tehát az infrasugarak 15%-t megállítja, és közvetlen melegítésre használja. A kerámia (csempe) 0,98, tehát csak 2%-ot nem enged tovább.

Milyen vastag burkolat mehet a fűtőfóliára? Lehetőleg a felső burkoló réteg alá helyezzük a fóliát, hogy minél vékonyabb felülete keljen átfűteni. A kerámia burkolat jól vezeti a hőt ezért jó a hatásfoka. A laminált parketta viszont rosszul vezeti a hőt ezért lassabban elérhető a kívánt hőmérséklet, több energia szükséges.

Miért hatékonyabb a fal-, illetve plafonfűtésre használni a fűtőfóliát? A padlófűtésnél csak a szabadon lévő felületek alá ajánlatos elhelyezni a fűtőfóliát. A fűtőfóliából áramló sugárzást a bútorok nyelik el (és továbbítják felénk). Ha mennyezet fűtésként használjuk, akkor a sugárzást egyből nekünk adja, ezáltal kevesebb energiát fogyasztok, mert nem egy közvetítő testen keresztül érzem a meleget, hanem közvetlenül a fűtőtesttől. Hiszen a sugárzás minden esetben átadja az energiát az első tárgynak, amibe ütközik, amik továbbítják is azt. Fal-és mennyezetfűtés esetén 10-12 %-kal jobb a hatékonyság. A fűtőfóliánál bármelyik tárgy energiaközvetítőként működik. Ezáltal egyenletes a házban a hő eloszlás.

Kell-e valamit tenni a szőnyeg és a fűtőfólia közé padlófűtés esetében? Közvetlen a szőnyeg alá nem ajánljuk, mert a szőnyeg hőszigetelőként működik, nagymértékben csökkenti a hő átvezetést, rontja a hatásfokot.

Milyen burkolatok felelnek még meg? Szinte bármilyen. Mennyezetnél, oldalfalaknál Gipszkarton, de csempézett burkolat alá is felhelyezhető, megfelelő technológiával. Padlófűtésnél (hideg burkolat) esetén, az aljzatbetonra vékony lépésálló hőszigetelés, hőtükörfólia, fűtőfólia, takarófólia, 2-3 cm esztrich beton, flexibilis járólapragasztó és a járólap.

Fa padló alá hogyan építhető be a fűtő fólia? Következő rétegek megléte szükséges: hőszigetelő anyag, hővisszaverő fólia, fűtőfólia, takarófólia és a fapadló. A fa padló használatnál hátrány, hogy a fa hővezetése lényegesen rosszabb mint a kemény anyagok é, fóliát maximum 27 fokosra lehet felfűteni, hogy ne menjen tönkre a fa padlózat.

Milyen a fűtőfólia védelmi fokozata? IP67-es a védelmi fokozata, tehát víztől is védve van, ha le van ragasztva megfelelően a fűtőfólia vége.

Lehet a fűtőfóliát infraszaunába használni? Az infraszaunába speciális nagy teljesítményű fóliát alkalmazunk, 400 W m2-kénti teljesítmény.