Mézfűtés

Miért is szükséges a mézet melegíteni?

A méz ideális feldolgozási hőmérséklete 40 – 45 C fok.

Nyári időszakban a nappali átlag hőmérséklet 28-32 C fok, a kaptár belső hőmérséklete 35 -45 C fok.

Az ideális hőmérsékleten lévő megtelt kereteket pergetésre kiemeljük a kaptárból,  behelyezzük a fedelezőbe, majd a pergetőbe. A méz könnyen távozik, lefolyik a pergető oldalán, átmegy a szűrőn.

Mi történik abban az esetben, hűvösebbre fordul az időjárás, vagy haza szállítjuk a kereteket és másnap otthon dolgoznánk fel. A méz besűrűsödik, pedig csak 5-10 fokkal csökkent a hőmérséklet. Már sokkal nehezebben jön ki a sejtekből, meg áll a pergető falán, nehezen lassan megy át a szűrőn, többszörösre nyúlik a feldolgozási idő.

Kérdés?  Szükséges lenne a mézet ideális hőmérsékleten feldolgozni?

Sajnos a méhészeket árva gyerekként kezelték. Magukra a leleményességükre voltak utalva,  igyekeztek a környezeti lehetőségeket felhasználni a munkájuk megkönnyítésére.

A mai korszerű technológiákkal már könnyen megoldható a feldolgozó és tároló eszközök melegítése.

Használunk hőlégfúvókat, merülős melegítőket, gőzös melegítőket, ezek az eszközök nagy energia igényűek (1000-2000 W).

De van már egy új energia takarékos eszköz is a “P&P Carbon – Heating” Infra fűtőpaplan. A mai energia árak mellett nem mindegy milyen költséggel kell számolni.