Mi is az a “távoli infravörös” sugár(zás)?

Mi is az a “távoli infravörös” sugár(zás)?

Mielőtt a távoli infravörös sugarakról (angol nyelvű megfelelője: Far Infrared Ray, azaz a továbbiakban rövidítve FIR) szólnánk, nézzük meg mi is azaz infravörös sugárzás tulajdonképpen.

Látható fénynek nevezzük a fényhullámoknak azon részét, melyet akkor láthatunk, mikor pl. egy szivárvány vörös, narancs, sárga, zöld, kék, indigó és ibolya színeit csodáljuk meg szabad szemmel. Ezeknek, a fénysugaraknak a hullámhossza 0,4 – 0,75 mikronig terjed (mikron a milliméter ezred része).
Az előbbi hullámhossz tartományon kívül eső részt nevezzük láthatatlan fénynek, az ibolyaszínen túlit ultraibolya sugaraknak, míg a vörösön túlit infravörösnek.
Az infravörös egyfajta elektromágneses sugárzás 0,76 és 1000 mikron közötti hullámhosszal. A látható fénynél tehát hosszabb hullámokban terjed és emellett intenzív hőt kelt.
A hullámhosszuk szerint az infravörös sugarakat további csoportokba sorolják:

A FIR a Nap által kibocsátott sugárzás része, ahol a 4 µm-tól 14 µm-ig terjedő részt “vitál sugaraknak” (vital rays) is nevezik, mert ez a tartomány, amely a kutatások szerint legkedvezőbb az emberek és az összes földi életforma számára.

Fontos megemlíteni azonban, hogy ha a szabadban közvetlen napsugárzásnak tesszük ki magunkat, nem csak a kedvező hatások érik testünket, hanem ugyanúgy károsak is! Ez a káros rész egészen pontosan az ultraibolya sugárzás (UV sugárzás), mely főleg a déli féltekén veszélyes az ott keletkezett hatalmas ózonlyuk miatt.
Hosszabb távon akár bőrrák kialakulását is okozhatja. Másrészről viszont, ha napozunk, élvezhetjük azt az éltető erőt, melyet a távoli infravörös sugaraknak (is) köszönhetünk.
Igaz azonban, hogy egyre kisebb az esélyünk arra, hogy természetes úton érjen bennünket az infravörös sugárzás, különösen a nagyvárosok közelében, ahol a levegőbe kerülő vízpára és por elnyelik a sugarak nagy részét mielőtt azok földet, érnének. A jobban szennyezett belvárosokban még rosszabb a helyzet: a sugarak elenyésző része jut el csak a légkör alsóbb rétegeibe. Ebből a szempontból egészségesebb a tisztább, környezetszennyezéstől kevésbé érintett vidéki életmód.
A napsugarak mellett néhány földalatti ásvány is bocsát ki FIR sugarakat. Ez a kis mennyiségű természetes infravörös sugárzás teljesen ártalmatlan az emberi szervezet számára, hiszen kisebb az energiája, mint akár a látható fényé, nem is szólva az UV és gamma sugarakról.

A FIR sugarak hatása a vízre összehasonlítható az emberi-, és más élő szervezetre gyakorolt hatással, hiszen testünk hetven százaléka, – a növényeké 90-95%- víz.
Ha a vízmolekulákat folyamatosan rezgésben tartjuk, a közöttük történő ütközések egyre kisebb darabokra törik őket. Az így létrejövő tömeg csökkenés jelensége aktiválja a sejtekhez tapadt vizet és magukat a sejteket is.
Mikor ez a behatás emberi szervezeten történik, az növeli a vérkeringést, felgyorsítja az anyagcserét, ellenállóvá tesz a betegségek ellen és javít az idült tüneteken.
Valójában minden élőlény a Földön képes elnyelni az infravörös sugárzást.
Sőt, az emberi test, – amellett, hogy elnyeli azokat maga is, bocsát ki FIR sugarakat. A kínai qigong mesterek által kibocsátott qi (csí) energiát a FIR sugarak segítségével észlelték. A qigong mesterek képesek tenyerükben összegyűjteni a FIR sugarakat és kedvük szerint elengedni azokat, hogy gyógyítsanak velük.
Hasonló elven működik, a nyomj és húzz kezelés és masszázs: az emberi test által kibocsátott FIR – csakúgy, mint a nap és az ásványok, által kibocsátott fejti ki jótékony hatását. Ez az egyik oka annak, hogy a beteg testrészre helyezett tenyér gyógyít.
Mindemellett testünkről nem mondhatjuk el, hogy igazán hatékony és állandó FIR forrás lenne. A korszerű technológiával előállított mesterséges sugárzók sokkal alkalmasabbak erre a célra.

2. Hogyan működik a FIR?
A távoli infravörös sugarak hőforrásként szolgálnak, és hőt szállítanak elektromágneses sugarakként közvetlenül a tárgyakhoz. Nincs szükségük arra, hogy valamilyen közvetítő közeget használjanak, mint a hővezetésnél és hőátadásnál.
Hőt sugároz közvetlenül és azonnal.
A hőtovábbítás 3 módszere

HŐVESZTÉS
Hővezetés akkor történik, ha egy test közvetlen fizikai kapcsolatba kerül egy hőforrással. pl.: ha egy melegvizes üveget kézzel megfogunk

HŐSZÁLLÍTÁS

Hőszállításról akkor beszélünk, ha a hőenergia valamilyen közvetítő közeg (folyadék vagy gáz) segítségével jut el egyik testtől a másikig. pl.: hajszárító

HŐSUGÁRZÁS

A hőenergia a láthatatlan elektromágneses sugárzáson keresztül (melynek része az infravörös sugárzás is) terjed. pl.: napsugarak

A mesterséges infrafűtés előnyei:

A levegő felmelegítése nélkül fűt!
Az infrasugárzás az űrön keresztül “utazik” és amint tárgyak, vagy emberek kerülnek az útjába, elnyelik azt. A hagyományos fűtési módszerek magát a levegőt melegítik fel és keringetik, így a meleg levegő mindig az épület legmagasabb pontjában koncentrálódik. Az infrafűtés segítségével a meleg egy bizonyos helyre irányítható.

Alkalmas zónák kialakítására
Az infrafűtés nem függ a levegő mozgásától, – mint a hagyományos fűtés – az energia legjavát az a terület hasznosítja, amelyre a sugarakat irányították. Ezáltal lehetséges bármilyen területet kisebb, eltérő komfort érzettel rendelkező zónákra osztani. Például, kialakíthatunk egy “A” zónát, – melyben emberek dolgoznak szobahőmérsékletet tartva, míg ezzel egy-időben a “B” zónában, – pl. egy raktárterületen ugyanabban a helyiségben éppen csak fagypont feletti hőmérsékletet tartva.

Szabályozható
Egy másik egyedülálló lehetősége az infratechnikának, mely a kényelmet és a takarékosságot szolgálja a szabályozhatóság. Amíg a legtöbb fűtési rendszernek két állapota létezik: fűt, avagy nem fűt, addig pl. egy infrapanel megfelelő vezérléssel fokozatos üzemelésre is beállítható.

Alacsony működtetési költség
Az előző fejezetekben ismertetett tulajdonságoknak köszönhetően az infrafűtés használatával akár 50%-os energiamegtakarítás is elérhető.

Azonnal fűt
Az mesterséges infrafűtés bekapcsolását követően azonnal hőt termel.

Minimális karbantartás
Nincsenek mozgó alkatrészek, vagy motorok, melyek tönkremehetnek, nincs szükség légszűrőkre, vagy kenésre. Mindössze a reflektorok időnkénti tisztítása igényelt.

Tiszta
Nincsenek melléktermékek úgy, mint például a fosszilis fűtőanyagoknál.

Az infrafűtés semmit sem bocsát ki a levegőbe és semmit nem von el tőle.
Biztonságos
– nincs szabad láng
– nincs mozgó alkatrész
– nincs üzemanyag vezeték
– nincs mérgező melléktermék

 

HATÉKONY
Mindegyik infra fűtőeszköz 100%-os hatékonysággal alakítja át az energiát hővé.
Az infravörös sugárzás a fényével megegyező, egyenes módon és sebességgel terjed. Éppen ezért egy fényvisszaverő felülettel ugyanúgy el is téríthető, irányítható.

Az infraszaunák és más infravörös gyógyászati eszközök használják is ezt az alapvető tulajdonságát.
A molekulák a dolgok alapvető egységei. Az eltérő tömegük miatt különbözik a molekulákat alkotó atomok elrendeződése és kapcsolódása és így más szerkezettel, más rezgési és forgási ciklussal rendelkeznek. Minden anyagban rezgés keletkezik infravörös sugárzás hatására, ezért az infravörös elnyelési tartománya alapján minden anyag molekuláris szerkezete elemezhető. Az élő szövet molekulái 3 és 10 mikron közötti hullámhosszú infravörös sugárzásnál kezdenek rezgésbe. Ebben a tartományban a 4 és 14 mikron közötti sugarak a vitál sugarak, melyek az élő szövetek növekedésért és fejlődéséért felelősek. Valójában a FIR sugaraknak a 8 és 12 mikron hullámhosszúságú tartománya hat legerősebben az emberi testre, hiszen ez az a spektrum melyet testünk is sugároz. Emiatt a legvalószínűbb, hogy a külső forrásból származó, ilyen hullámhosszú sugarak rezegtetik meg leginkább testünk molekuláit.

3. Hogyan keressük meg az emberi test számára legmegfelelőbb hullámhosszt és frekvenciát?
A FIR sugarak meghatározott frekvencia tartománnyal rendelkeznek, de ezen belül csak egy keskeny sáv fejt ki jótékonyt, hatást. Melyik ez a bizonyos sáv? Válaszoljuk meg ezt a kérdést egy egyszerű számítással: Hozzáadva az ember átlagos testhőmérsékletét (36,5°C) a 273°C-os abszolút hőmérséklethez, összesen 309,5°C-ot kapunk. Ha a kapott eredményt elosztjuk a Boltzmann állandóval (2897), 9,36 µm-t kapunk. Következésképp a FIR sugarak 8-10 µm között a leginkább gyógyító hatásúak. Itt kell megemlítenünk, hogy ez a hatás mindenkinél más és más az eltérő testfelépítés miatt. Ezért terjesztjük ki és tekintjük hatékonynak a 4-14 µm-es szakaszt.

4. A távoli infravörös hatása
Ha napfény ér bennünket, aktiválja sejtjeinket. Ezért egészséges a mértéktartó napozás. Hosszú távon viszont, a napsugaraknak kitett testünk károsodhat az UV sugárzástól, ami voltaképp egyfajta kémiai sugárzás, nagy energiával és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Ezért használják leginkább élelmiszerek fertőtlenítésénél és orvosi létesítményekben.
Az infravörös ezzel ellentétben fizikai sugárzás, intenzív hőhatással és alacsony energiával. Ezért alkalmazott széles körben, a gyógyításban.
A távoli infravörös még kevesebb energiával rendelkezik, mint az infravörös más tartománya, de ez előnyére is válik, mert a hosszabb hullámhossz miatt mélyebbre tud hatolni a bőrbe és a bőr alatti szövetekbe. A gyógyító távoli infravörös mélyen a testbe hatol, és belülről kifelé felmelegíti azt, tágítja az ereket, folyamatossá teszi a vérkeringést, elősegíti az anyagcserét, növeli a szervezet ellenálló képességét (erősíti az immunrendszert), segít felépülni a betegségekből. A felesleges és káros anyagok a verítékkel együtt távoznak a sejt aktiválás és vérkeringés által előidézett anyagcsere folyamat közben.
Az említett anyagok nehézfémekből, az elfogyasztott táplálék mérgező összetevőiből, tejsavból, – mely a fáradékonyság és öregedés egyik előidézője – a szabad és bőr alatti zsírokból, nátrium ionokból, – melyek a magas vérnyomás kialakulásáért felelősek – valamint a fájdalomkeltő húgysavból.

A vitál sugarak, – ahogyan az infravörös sugarak 4 és 14 mikron közötti hullám-hosszúságú spektrumát nevezzük – szoros összefüggésben vannak az élő szervezetek növekedésével. Az élőlények sejtjeinek összetevője főleg a víz és makromolekuláris alkotóelemek. A vitál sugarak aktiválják a víz molekulákat, ahogyan egyre kisebb csoportokra “törik” őket. Amiatt, hogy a vitál sugarak frekvenciája megegyezik a molekulák és atomok mozgásának frekvenciájával, energiájukat sokkal – sokkal könnyebben elnyelik a sejtek megnövelve a sejtek közötti vibrációt, így elősegítve a vérkeringést, felgyorsítva a tápanyagok és enzimek szállítását az anyagcsere és a szervezet ellenálló képességének növelése érdekében. A vital sugarak segítenek még: szagtalanításban, szárításban, fertőzések terjedésének megakadályozásában. Jótékony hatásuk még a növények fejlődését is elősegíti.

5. Vitál sugarak hatásfolyamata:

  • A víz molekulák rezgése megindul
  • Hő keletkezik a molekulák közötti súrlódásnak köszönhetően
  • A bőr alatti hőmérséklet megemelkedése
  • A hajszálerek kitágulása, a keringés gyorsulása
  • Felfokozott anyagcsere tevékenység, mely segít a káros anyagok és nehézfémek szervezetből való eltávolításában
  • Gyors enzimtermelődés
  • Aktív fiziológiai funkciók

6. A vitál sugarak funkciói
Keringési rendszer
Segít a vérszegénységen, magas- és mély vérnyomáson, szélhüdésen, keringési zavarokon, elősegíti a fogyást
Immunrendszer
Segít a nyirokrendszer működési zavarain, a rosszindulatú daganatokon, az immunrendszer megbetegedésein
Idegrendszer
Segít az autonóm idegrendszer zavaraiban, fejfájás, idegzsába, vállfájás, derékfájás, hátfájás, álmatlanság, nőgyógyászati panaszokon, feszültség okozta érzékenységen
Egyéb
Segít, az égési, leforrázási sebeken, autóbaleset miatti sérüléseken, fáradtságon, letargián, műtét utáni felépülésben, sportolás előtti bemelegítésben.

7. A természet áldása
Tudjuk már, hogy a vitál sugarak energiája kevesebb, mint az infravörös rövidebb hullámhosszú spektrumáé és kisebb, mint a látható fényé, valamint sokkal gyengébb az UV sugarakénál.
Ez a sugárzás, nemcsak hogy ártalmatlan az emberi testre, de rengeteg pozitív hatása van rá.
Dr. Yamazaki Tosiko kutatásai után kapott eredményei megmutatták, hogy egy közép-, illetve hosszútávú infravörös kúra a következő panaszokra, betegségekre volt jótékony hatással:
– Égési sérülések, – rosszindulatú daganatok, – gyomor és nyombél fekély, – aranyér,
– agyvérzés szövődményei, – asztma, – hörghurut, – lumbágó, – vállfájás,
– hideglelés, – isiász, – idegzsába, -izomfájás, – közönséges, – megfázás,
– nőgyógyászati problémák, – bőrgyógyászati problémák, – vérkeringési, – veseműködési,
– zavarok, – köszvény, – reuma, – ízületi betegségek, – csukló- és végtagfájdalmak,
– allergia, – bőrpanaszok, – hexensussz, – isiász, – hátfájdalmak, – húzódás,
– porckorong károsodás, – cellulitisz, – idegrendszeri panaszok, – stressz kezelése,
– méregtelenítés, – keringési és immunrendszer megerősítése, – sportsérülések kezelése,
– elhízás stb.

Az infra fűtőtestek megrendelhetőek.

 




Comments are Closed